Hopelijk staat hier zo’n handig biografietekstje….

Eveline van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. 
Ze studeerde politicologie, geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Leiden en studeerde ook een semester in Berlijn en in Jeruzalem.
Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden.
Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.
In het najaar van 2018 debuteerde Eveline van Rijswijk met de politieke onewomanshow “De Première”, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft.
Ze schopte het in de zomer van 2019 tot de finaleweek van De Slimste Mens. Heeft daar uiteraard al die studies voor gedaan.
Ze heeft sinds najaar 2021 een taalcolumn op NPORadio1 bij het programma “Spraakmakers”.

Mag het wat korter?
Eveline van Rijswijk is presentator, programma- en theatermaker, spreker, columnist, wetenschapscommunicator & historicus.

I don’t speak Dutch!
Eveline van Rijswijk is a moderator, science communicator, (political) historian, public speaker and theatre maker. She was the editor-in-chief of University of the Netherlands (an online science show) and presented Focus (radio show on history and science, NPO Radio 1). 

En heb je ook nog een portretfoto misschien? / I need a photo

Anne van Zantwijk Fotografie 

En dan nu het hele verhaal : 

Eveline van Rijswijk werd geboren in het jaar voordat De Muur viel in de zesde, nu zevende stad van Nederland. 
Er werden dat jaar nog 149 andere Evelines geboren. Niet lang na de geboorte van deze Eveline nam de populariteit van de voornaam “Eveline” overigens rap af. (Kijk hier hoe populair jouw voornaam is door de tijd heen)
Haar verjaardag valt soms op Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, maar aangezien die dag een commerciële uitvinding is trekt ze zich daar niets van aan. 

Al op zeer jonge leeftijd bleek dat Eveline een buitengewone interesse had in alles wat met politiek te maken had: 

Later kwam daar een grote interesse voor geschiedenis, taal, wetenschap en cultuur bij.  
De liefde voor taal zorgde ervoor dat ze in 2005 op 17-jarige leeftijd de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” won en op 4 mei tijdens De Dodenherdenking op de Dam het gedicht “Kleur” voordroeg. 

In datzelfde jaar ging ze politicologie studeren in Leiden. Haar ooms en tantes dachten inmiddels dat ze minister-president wilde worden. Toen ze ook nog eens geschiedenis ging studeren, namen de kansen nog verder toe. Je zou met die studie zelfs bijna koning kunnen worden, ware het niet dat een monarchie op het achterlijke principe van erfopvolging gebaseerd is.  Eveline is, zoals u merkt, tegen de monarchie. 

In 2010 studeerde Eveline een half jaar in Berlijn en woonde ze elke maand in een andere wijk, zowel in Oost als in West-Berlijn. Ze studeerde in 2012 ook in Jeruzalem. Genoeg politieke geschiedenis en actualiteit voor een heel mensenleven…

In 2013 studeerde ze af op “Oorlogstaal” in het Nederlandse parlement na 1945, ofwel het gebruik van verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog om een tegenstander politiek buitenspel te zetten. 

Na haar studie werkte ze korte tijd voor het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en de Universiteit Leiden, waarna ze hoofdredacteur en presentator bij het wetenschapsprogramma Universiteit van Nederland werd (2015 – 2017). 
Tegenwoordig is ze: 


Ze heeft overigens een beter humeur en meer humor.  

Voor haar recente werk, zie Wat doe ik?