De Nacht van Kunst & Kennis i.s.m. de Universiteit van Nederland: 

“Wonderlijke Waarnemingen” 

We richten onze pijlen vanavond niet op de sterren maar op de wonderlijke waarnemingen die we als mensen ervaren: trots, bijna-dood-ervaringen, aandachttrekkerij en hallucinaties!

Presentatie & interview sprekers door Eveline van Rijswijk 

1. Yvette van Osch – Tilburg University – Trots: een gek gevoel 

Waarom voel je je soms slecht terwijl je eigenlijk trots bent?

Stel je hebt een fantastisch cijfer gehaald voor een tentamen, bent in één keer geslaagd voor je rijbewijs of hebt een enorme promotie op je werk gemaakt: hoeveel van je trots laat je dan zien (en aan wie)? Dr. Yvette van Osch (Tilburg University) weet alles over wanneer mensen wel en niet openlijk trots durven zijn.

 

2.Herman de Regt – Tilburg University – De bijna-dood-ervaring

Bestaan bijna-dood-ervaringen?

Licht aan het einde van de tunnel. Muziek horen. Zien hoe je geopereerd wordt: Filosoof Herman de Regt (Tilburg University) ontleedt vanavond op wetenschappelijke wijze de “bijna-dood-ervaring” en bespreekt ook de bijna-dood-ervaring van zijn bloedeigen tante!

 

3. Stefan van der Stigchel – Utrecht University – Aandachttrekkerij!

Waarom móet jij soms wel naar een advertentie, verkeerslicht of bitterbal kijken?

Bitterballen, advertenties, meldingen op het schermpje van je telefoon: de hele wereld vecht de hele dag door om jouw aandacht. Hoe die aandachttrekkerij precies werkt – en waarom het ook vaak mislukt – weet cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel (UU) als geen ander. Kom langs voor een heuse crash course aandachttrekken!

 

4. Jan Dirk Blom – Universiteit Leiden – Hallucineren & Kunst

Hallucineerden grote kunstenaars zoals Van Gogh, Dalí, en Magritte bij het maken van hun schilderijen?

Je gaat er haast zelf van hallucineren, bij het zien van de schilderijen van Van Gogh, Dalí en Magritte. Maar hallucineerden zij ook tijdens het maken van hun kunst? Prof. dr. Jan Dirk Blom (Universiteit Leiden) weet álles over hallucinaties en legt deze beroemde kunstenaars vanavond langs de hallucineermeetlat. Trippy avondje wordt het!