In het Groninger Museum vindt op 9 mei het Vrouwenkiesrechtfestival plaats.
100 jaar nadat de wet aangenomen werd waardoor vrouwen voortaan het actieve kiesrecht kregen, viert Groningen 100 jaar vrouwenkiesrecht.

13.00 uur: Politieke onewomanshow Eveline Van Rijswijk (30 minuten uit haar voorstelling “De Première”)

Waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? Precies honderd jaar nadat vrouwen in Nederland het kiesrecht kregen gaat Eveline van Rijswijk – politiek historica en theatermaker – op zoek naar het antwoord op die vraag.

In haar onewomanshow ‘De Première’ onderzoekt Van Rijswijk de opmars van vrouwen in de politiek. Van de toiletkamer voor Suze, de ophef rondom het broekpak van Anneke tot aan de rel over de “pitspoezen” van Hans: Van Rijswijk laat op humoristische wijze zien dat de komst van vrouwen in de politieke arena wel even wennen was.

En hoewel Marga Klompé, die genoemd werd als eerste vrouwelijke premier, in 1967 zei dat Nederland daar “psychologisch nog niet rijp voor was”, is het volgens Van Rijswijk nu de hoogste tijd. Om dit proces eens flink te versnellen geeft ze in haar onewomanshow daarom haar beste tips aan vrouwen én mannen om dit te bereiken. Want wie weet zit die eerste vrouwelijke premier wel in de zaal….

Eveline van Rijswijk speelde haar voorstelling voor het eerst op 7 november 2018 in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-)Kamerleden, precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid, haar maiden speech had gegeven.

 

 

 

 

======