Op 6 oktober strijkt het Geschiedenis Festival voor de vierde keer neer in Haarlem. Van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds betreden prominente historici uit binnen- en buitenland de vijf podia van theatercomplex de Philharmonie en voeren u mee naar het verleden.Waar ze ook over zullen spreken, de tientallen bevlogen tophistorici, meestervertellers en geschiedeniskenners die de podia zullen bevolken staan garant voor een fenomenale dag.

======

Eveline van Rijswijk
De Première (try-out)
Onewomanshow 

“Mijnheer de voorzitter! Nu zich het historische feit voltrekt, dat voor de eerste maal een vrouw het woord zal voeren in ’s lands vergaderzaal….”, sprak in 1918 het allereerste vrouwelijke Tweede Kamerlid, Suze Groeneweg. Nu, precies honderd jaar later, is het de vraag waar toch die eerste vrouwelijke premier blijft.

In de audiovisuele, historische én actuele onewomanshow De première, onderzoekt historica Eveline van Rijswijk hoe de entree van vrouwen op het Binnenhof afgelopen honderd jaar verlopen is. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij.

 

 

======