Vergeet vage trendwatchers en glazen bollen! Tijdens de Talkshow van de Toekomst werpen we een blik op de toekomst aan de hand van de allerlaatste wetenschappelijke inzichten.

Veertig jaar na de geboorte van de eerste ‘Superbaby’ (via IVF) is de wetenschap tot veel meer in staat. We vriezen onze ei- en spermacellen in en kunnen tot op late leeftijd nog kinderen verwekken en bevallen. Tests detecteren in vroeg stadium erfelijke ziektes of afwijkingen van ongeboren kinderen, en het eerste kind met DNA van drie verschillende ouders is reeds geboren. Hoe gaan we ons voortplanten in de toekomst?

De Kwesties & De Talkshowgasten
We bespreken deze prangende vragen met verschillende gasten aan de hand van twee hoofdvragen.

1. Kan iedereen in de toekomst hoe dan ook, en zelfs tot op elke leeftijd, een kind krijgen?
2. Hoever gaan we in toekomst met het sleutelen aan het DNA van onze kinderen?

Om deze vragen te beantwoorden hebben we verschillende experts verzameld. In deel één vertelt hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping (UvA/AMC) over de de nieuwste technieken bij vruchtbaarheidsproblemen. Biomedicus Loes Segerink (Universiteit Twente) weet alles over hoe je de allerbeste spermacel kunt opsporen én vangen. En Lucas Brouwers, chef wetenschapsredactie van NRC Handelsblad vertelt over zijn artikel Wil je een kind van mij als ik dood ben? en zijn onderzoek naar het invriezen van spermacellen.

In deel twee zoomen we in op de maakbaarheid van onze kinderen. Karin van der Tuin, onderzoeker klinische genetica (LUMC), weet alles van de werking van DNA en deed op Lowlands vorig jaar een proef met “DNA-daten”. Maar hoe ver moeten we hierin gaan? Medisch ethicus Eline Bunnik (ErasmusMC) stelt de spannendste vragen bij de dilemma’s rondom genetische testen en prenatale screenings.

De Talkshow van de Toekomst wordt gepresenteerd door Eveline van Rijswijk, presentator en wetenschapsjournalist.

Over de Talkshow van de Toekomst
In deze nieuwe talkshow bespreken we uiteenlopende thema’s met een divers panel aan gasten. Naast actueel onderzoek maken we ook uitstapjes naar populaire cultuur. Hoe realistisch zijn de voorspellingen uit boeken, series en film? Wat kan er wél (of is er jaren geleden al ‘goed’ voorspeld) en wat blijft voorlopig enkel een hersenspinsel? Na een bezoek aan deze Talkshow ben jij klaar voor wat er komen gaat!