(foto: Talkshow van de Toekomst, 11 december 2018)

Vergeet vage trendwatchers en glazen bollen! Tijdens de Talkshow van de Toekomst in TivoliVredenburg werpen we een blik op de toekomst aan de hand van de allerlaatste wetenschappelijke inzichten. Op 11 december bespreken we de toekomst van intelligentie:

  • Wat is menselijke intelligentie?
  • Wat doet technologie met ons brein?
  • Zijn we over 100 jaar slimmer dan nu?
  • Haalt de kunstmatige intelligentie ons in of gaat er niks boven het menselijke gezonde verstand?
  • Hoe ziet de IQ-test van de toekomst eruit?

Deze vragen worden tijdens de Talkshow van de Toekomst beantwoord door een deskundig panel én het publiek. Eveline van Rijswijk, presentator en wetenschapsjournalist, gaat in twee rondes in gesprek met specialisten op het gebied van menselijke en kunstmatige intelligentie.

Om de verschillende scenario’s tot leven te wekken, reageren de talkshowgasten ook op toekomstbeelden uit boeken, films en series: hoe realistisch zijn deze toekomstvoorspellingen? Wat zal er allemaal kunnen en wat zal voorlopig fictie blijven? Ook is er tijdens de talkshow een belangrijke rol weggelegd voor het publiek: hoe denken zij dat de toekomst eruit gaat zien? Kortom: een gevarieerde, interactieve avond die je niet wil missen!

Met:

Moderator Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, dagvoorzitter, mediatrainer, spreker, theatermaker, wetenschapsjournalist & historica. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Momenteel presenteert ze o.a. Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPO Radio 1.

Dylan Molenaar is universitair docent bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is in 2012 gepromoveerd op een onderzoek naar het meten van intelligentie. Zijn huidige onderzoek gaat onder andere over de vraag of, en hoe, we psychologische eigenschappen zoals intelligentie en persoonlijkheid kunnen meten. Dylan is zit in het editorial board van Intelligence, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften op dit gebied.

Laura Steenbergen doet onderzoek naar de mogelijkheden, maar ook de gevaren van het kunstmatig verbeteren van het menselijk brein. Ze is docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. In 2018 stond ze in de top 25 van het ‘New Scientist Wetenschapstalent’ én werd ze genomineerd als een van de 400 meest inspirerende en ambitieuze vrouwen in het tijdschrift Viva.

Jacqueline Heinerman doet promotieonderzoek naar evolutionaire robotica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit vakgebied onderzoekt hoe robots het beste kunnen leren met evolutionaire algoritmen. Samen met een collega zette ze het bedrijf X+Y op. Hiermee doet ze onafhankelijk onderzoek en zet ze zich als freelancer in om onderzoek te vertalen naar praktische toepassingen.

Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam en heeft functies aan de University of California Irvine en het Canadian Institute for Advanced Research (CIFAR). Hiernaast is hij medeoprichter van Scyfer, een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van machine learning-technieken.