Hopelijk staat hier zo’n handig biografietekstje.

Ok, komt-ie:
Eveline van Rijswijk (1988) is presentator, dagvoorzitter, theatermaker, columnist, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Leiden en studeerde ook een semester in Berlijn en in Jeruzalem.
Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden.
Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.
In het najaar van 2018 debuteerde Eveline van Rijswijk met de politieke onewomanshow “De Première”, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft.
Ze schopte het in de zomer van 2019 tot de finaleweek van De Slimste Mens. Heeft daar uiteraard al die studies voor gedaan. Heeft sinds najaar 2021 een taalcolumn op NPORadio1 bij het programma “Spraakmakers”.

Mag het wat korter?
Eveline van Rijswijk is presentator, programma- en theatermaker, spreker, wetenschapscommunicator & historicus.

I don’t speak Dutch!
Eveline van Rijswijk is a moderator, science communicator, (political) historian, public speaker and theatre maker. She was the editor-in-chief of Universiteit van Nederland (online science show) and presented Focus (radio show on history and science, NPO Radio 1). 

En heb je ook nog een portretfoto misschien? / I need a photo
Voor de aankondiging van je evenement heb je natuurlijk ook een portretfoto nodig. 
Hier vind je er een. 
Stap 1: klik op de foto die je wil gebruiken, die verschijnt nu groter in je tabblad. Download de foto. 
Stap 2: vermeld dat de foto gemaakt is door niemand minder dan Anne van Zantwijk Fotografie.
* In English: please mention the name of the photographer: Anne van Zantwijk

Is de foto niet groot genoeg qua formaat?
Neem even contact op. 

Ach, ik heb de tijd, kom-maar-door-met-je-halve-geschiedenis: 

 • ik ben geboren in het jaar voordat De Muur viel. Of, zo je wil, in het jaar dat Nederland het EK won.
 • er werden in dat jaar nog 149 andere Evelines geboren. In Nederland zijn er bijna 8000 Evelines, ofwel 0,1 % van alle vrouwen heet Eveline. Als je dat niet gelooft of je eigen naam op populariteit wil controleren, ga dan naar de Voornamenbank van het Meertensinstituut: (Ook als je wil weten of mensen hun kind na WOII nog “Adolf” durfden te noemen….)
 • mijn verjaardag valt soms op Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, maar de wetenschappelijke onderbouwing daarvan is nul, dus ik trek me er niets van aan.
 • geboren in de zesde stad van Nederland. Zoek maar op welke dat is. Update 2019: het is de zevende stad inmiddels.
 • al op jonge leeftijd bleek dat ik een grote interesse in politiek had:
 • had een fantastische geschiedenisleraar en dito middelbare school.
 • won in 2005 op 17-jarige leeftijd de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” en mocht tijdens Dodenherdenking op de Dam het gedicht “Kleur” voordragen.


Studententijd 

 • ging in 2005 uiteraard Politicologie studeren in Leiden. Kreeg van ooms en tantes op verjaardagen altijd te horen: “A-ha, dan wil je zeker minister-president worden!”
 • deed vervolgens ook een Bachelor Wijsbegeerte van de Sociale Wetenschappen en een Bachelor Geschiedenis. Met die laatste opleiding kun je ook al minister-president (en zelfs koning!) worden.
 • studeerde in 2010 een half jaar in Berlijn en woonde in totaal in zes wijken, elke maand in een andere wijk, uiteraard zowel in Oost als in West. Kan natuurlijk allemaal, nu de muur er niet meer staat.
 • studeerde in 2012 ook in Jeruzalem – helaas staat daar nog steeds een muur (en dan bedoel ik niet de klaagmuur…)
 • schreef tijdens mijn studie o.a. 3 biografieën. Eén over socialist en professioneel raddraaier Abraham Soep (1874-1958), één over Mevrouw Wagner (als onderdeel van een vrijwilligersproject) en één over mijn eigen Opa Toon (1923-2017)
 • studeerde af op “Oorlogstaal” in het Nederlandse parlement na 1945. Daarmee doel ik op het gebruik van verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog (“Als het aan u had gelegen had Hitler hier nog gezeten!”) om een tegenstander politiek buiten spel te zetten.

Na mijn studie:

 • gaf rondleidingen in het Rijksmuseum & Anne Frank Huis.
 • gaf verschillende vakken aan de Universiteit Leiden, zowel bij politicologie als geschiedenis. Keek een keer een tentamen na waarin de term perestrojka door verschillende studenten toegeschreven werd aan alle leiders die Rusland in twee eeuwen tijd gehad had. Voor de goede orde: perestrojka hoorde bij Gorbatsjov.
 • was van 2015 – 2017 hoofdredacteur en presentator bij het wetenschapsprogramma Universiteit van Nederland.

Nu: 

 • Wat ben je tegenwoordig?

  Let op: ik heb een beter humeur. En draag niet altijd een roze pak. 
 • Voor mijn recente werk, zie Portfolio